Over Wateetons
Wateetons.com wordt, sinds 2006, gemaakt door meneer Wateetons [spreek uit wat-éét-ons], samen met dochter Wateetons woonachtig te Amsterdam.
Over Meneer Wateetons
Meneer Wateetons eet, soms wel drie keer per dag. Een geweldige kok is hij niet, de opmaak van zijn borden is verschrikkelijk en hij weet schandalig weinig over wijn. Experimenteren, dat kan hij dan weer wel. Met wisselende uitkomsten. Eigenlijk gaat schrijven over eten hem het beste af. Dat doet hij, op humoristische wijze in zijn zeven boeken, op blogs en in tijdschriften. Meneer maakt het liefst voedsel dat je voor minder geld en met minder moeite gewoon in de supermarkt kunt kopen. Een beetje ordinair, bij voorkeur uit de onderste schappen. Als zelfstandig werkend kok én gepromoveerde wetenschapper is hij onderzoekend en sceptisch van aard en hij schept er genoegen in culinaire mythes met de grond gelijk te maken. Zijn boeken en andere stukken kenmerken zich door een gedegen wetenschappelijke onderbouwing, een humoristische schrijfstijl en een onverwoestbare can-do-attitude.
Meneer is een personage. In het dagelijks leven heet hij geen meneer en doet hij serieuze en verantwoorde dingen op kantoor.
Meer van Meneer
Boeken
Alle boeken zijn te koop via de reguliere boek- en webwinkels, maar ook in meneers eigen webwinkel.
Het Handboek voor de Vinex-jager (Prometheus, 2010). Het boek dat van Vinex-watjes weer Vinex-mannen maakt. Het handboek bevat onder meer handleidingen voor het bereiden van kip, meerkoet, varken, rivierkreeft en cavia en recepten voor het zelf maken van (moedermelk)kaas, salami, gedroogde ham, bier, colaprosecco, ‘prison wine’ en sterkedrank. Samen met Sjoerd Mulder en Tijs Koelemeijer. Het handboek voor de Vinex-jager kreeg in 2010 veel media-aandacht. Zie hier voor een overzicht.
Over Worst: In september 2011 verscheen het eerste Nederlands handboek voor de amateur-worstmaker bij Carrera Culinair. Meneer schreef het samen met Sjoerd Mulder. De illustraties zijn van Tijs Koelemeijer. Over Worst werd door Trouw verkozen tot één van de 10 beste kookboeken van 2011 en wordt in tientallen recensies geprezen als informatief en hilarisch. Het boek is per 2018 vervangen door de geheel herziene en uitgebreide Worstbijbel.
Over Rook (Goodcook; 2014). Het ultieme handboek over warm & koud roken van vlees, vis en groente. Geschreven zonder die verrader Sjoerd Mulder, maar wel met illustraties door Tijs Koelemeijer. Fotografie door Maarten Brunsveld en foodstyling door Judith Braehner. Over Rook won een Kookboek van het Jaar Award voor het beste design en wordt in vele jaarlijstjes genoemd als één van de beste kookboeken van 2014.
Over Rot (Goodcook, december 2015). Het ultieme handboek fermenteren. Met het zelfde designteam als Over Rook. In tientallen recensies wordt het boek beschreven als ‘standaardwerk’, ‘geniaal’. ‘grondig’ en ‘hilarisch’. Genomineerd voor zowel Nederlandse Kookboek van het Jaar als beste kookboek ter wereld.
Over Drank (Carrera Culinair, december 2016). Na Over Worst, Over Rook en Over Rot is dit het vierde standaardwerk van Meneer Wateetons. In dit lijvige handboek leert hij je alles over het maken van je eigen speciaalbier, cider, wijn, sake of colaprosecco.
Worstbijbel (Carrera Culinair, 2018). Worstbijbel is een geheel herziene versie van de worstklassieker Over Worst uit 2011. De Worstbijbel is met 496 pagina’s bijna twee keer zo dik en telt tientallen extra recepten (van en mét worst). Alle inhoudelijke hoofdstukken zijn volledig geupdate en herschreven. Ook vind je in worstbijbel meer dan 100 foto’s, visuele stappenplannen, how to’s, knooptechnieken en foutenanalyses.
Leer van Meneer: workshops
Meneer organiseert onder andere workshops worst maken, roken, paté maken, fermenteren en Kop tot Staart varkensverwerking
Lees meer over de workshops
Leer van meneer: onderwijs
Meneer Wateetons, auteur van vijf standaardwerken over onder andere worst maken, fermenteren, roken en drank maken deelt zijn kennis ook graag met uw leerlingen of medewerkers.
Meneer Wateetons gaf dergelijke lessen zowel onder andere aan individuele restaurants, aan verschillende ROCs (waaronder de sterklas van het ROC van Amsterdam), hotelscholen, als bijscholing via Gastronomix, aan koks van het Gastronomisch Gilde, tijdens zijn tweedaagse fermentatiecursus voor koks en foodprofessionals voor Teest. Hij ontwikkelde voor Editio een cursus culinaire onderzoeksjournalistiek: ‘de zin en onzin van foodtrends‘ en is gastdocent aan de cursus foodjournalistiek aan de Fontys hogeschool.
Lees meer over onderwijs.
Meneer als tekstschrijver
Meneer schrijft ook andermans boeken. Hij werkte onder andere mee aan: Eten voor je Kind (2014), Werken met Wild (2015), Instock Cooking (2016) en de Vleesbijbel (2016). Ook teksten van meneer in uw blad of boek? Neem vrijblijvend contact met hem op.
Media Meneer
De schrijfsels van Meneer Wateetons zijn niet onopgemerkt gebleven. Zo werd dit weblog door NRC.next verkozen tot één van de 25 leukste culinaire sites van Nederland. Playboy was zelfs van mening dat Wateetons.com tot de vier leukste behoort. Dagblad Trouw wijdde een groot zaterdag artikel aan één van de experimenten op Wateetons.com en meneer was één van de vier culiloggers die centraal stonden in een eet-special van het Volkskrant Magazine. Meneer is ‘best wel een beetje een held’ volgens Sylvia Witteman. Bouillon Magazine vraagt zich af ‘of er iets is dat meneer ons niet kan leren‘ en de Volkskrant noemde hem ‘Meneer Wat-weet-ons’ en ‘culinair experimenteermeester‘. Volgens Favorflav.com is ‘culinair personage’ Meneer Wateetons één van de 100 food influencers van Nederland. In 2014 won Over Rook de Kookboek van het Jaar award in de categorie vormgeving. Twee jaar later werd Over Rot genomineerd voor Kookboek van het jaar en voor een Gourmand World Cooking Award, de verkiezing voor het beste kookboek ter wereld.
Blogs en online initiatieven
- Worstlog, voor Worst en Vaderland. Samen met Jurgen Seppen.
- De Wildplukwijzer. Een handige Google Map die, met uw hulp, alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten bij u om de hoek en in de rest van Nederland in kaart brengt.
- Twitter Uiteraard zit meneer ook op twitter. Hij bericht 5,3 keer per dag en volgt alleen culinaria’s en lekkere wijven.
- Facebook We leuken!
- Instagram We filteren!
- Blendle Meneer is curator van het foodkanaal van Blendle. Op zijn eigen kanaal deelt hij vooral zijn persoonlijke fieps als fermenteren, nonsens, worst, roken en prostitutie.
- LinkedIn: seriously, wat ik hiermee moet weet ik ook niet.
- Needatzijnkruidnoten.nl. Een culinair fundamentalistisch Sinterklaasinitiatief. Gediscontinueerd.
- Foodtube: Meneer Wateetons maakt filmpjes voor Foodtube, soms over fermenteren maar meestal test hij hardware.
Reizen
- Meneer organiseert Wateetons Wilde Weekenden in Zweden. Daar ga je vissen, elandworst maken, knutselen, uitbenen, vlees en vis roken, wandelen, wildplukken, brood bakken, schieten, fikkie stoken, kanoën, whiskey drinken en nog veel meer stoers.
- Conserveer met Meneer! In de zomer reist meneer Wateetons af naar Italië om daar samen met jou te conserveren.
- Daarnaast organiseert hij samen met Thelma & Louise Wild Cooking culinaire weken op Curaçao.
Oude media
- Nrc.next. In februari en juli van 2010 neemt meneer Wateetons een aantal weken de vaste rubriek van Janneke Vreugdenhil in Nrc.next waar.
- Elle Eten. Meneer schrijft maandelijks een column voor Elle Eten en beantwoordt lezersvragen.
- Winelife. Sinds 2015 schrijft meneer in het leukste wijnblad van deze kant van het universum columns over zijn wijn- en drankexperimenten.
- BNR. eens in de paar weken bespreekt meneer Wateetons op zaterdagochtend stoere culinaire trends in het programma FD persoonlijk On Air van BNR.
- Meneer schrijft ook freelance artikelen voor oa. Onkruid, Vice en New Scientist.
Over mevrouw Wateetons
Mevrouw Wateetons wil niet koken (en weet ondertussen ook niet meer hoe het moet) en trekt liever een AH maaltijdsalade open of mikt een pizza in de oven. Ze is een tikkeltje geobsedeerd door gezond eten, en neemt alle informatie over “the truth about food” tot zich, maar is in de uitvoering erg inconsequent en snaait net zo makkelijk een Snickers als een worteltje. Ze is niet te huur. Sinds 2008 schrijft ze niet meer op Wateetons en sinds 2015 is ze DVFKAMW (de vrouw formerly known as mevrouw Wateetons).
Over Dochter Wateetons
Dochter Wateetons is zes zeven acht negen tien elf twaalf jaar en drinkt het liefst chocomel, eet graag taartjes, chips, koekjes en patat met mayonaise. Maar geen zelfgemaakte. Gatver.