Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza


Hongaarse lángos recept

Als vanlifers is onze reismotivatie opgedeeld in 21% avontuur, 17% natuur, 22% ontspanning en 40% uit nieuwe dingen kunnen proeven. Bij benadering. ⁠In Hongarije besteedden we dan ook veel van onze tijd (laten we zeggen 40%) aan het inspecteren van supermarktschappen en het evalueren van eettentjes. Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De communistische getto-pizza. Hier een recept.

Wat is lángos?

De wiki beschrijving van lángos luidt: ‘een traditioneel Hongaars gebakken platbrood van zacht deeg.’ Door je oogharen heen klopt dat misschien wel. Als je ‘gebakken’ leest als ‘langdurig ondergedompeld in heet vet’.

Lángos is gefrituurd dus.

Belangrijk detail.

Die krokant gefrituurde bodem beleg je vervolgens met om het even wat, er zijn oneindig veel variaties mogelijk. De klassieker, de oerlángos wordt belegd met knoflook, geraspte kaas en zure room. Schapenkaas is ook erg populair.

Zelf noemen de Hongaren het een ‘communistische pizza’. Ergens beseffen ze zelf blijkbaar ook wel dat het geen culinair hoogstandje is. Maar ze zijn er dol op. Als gulýas het Hongaars nationaal gerecht is, dan is lángos de nationale snack.

Je koopt lángos werkelijk overal: markten, stranden, openluchtevenementen, restaurants of fastfoodzaken. Ze zien het als een feestelijk, zomers gerecht. Na een dag bakken in de zon aan het Bálatonmeer nog even lekker een lángosje pakken en vervolgens naar huis om een bord stoofpot met knoedels te eten. Ondanks de nogal hoge caloriedichtheid geldt lángos niet als een volwaardige maaltijd, maar als een snackje.

Wij deelden er één, en aten die voor de helft op.

In ongerelateerd nieuws: het sterftecijfer door hart en vaatziekten van de Hongaren behoort tot de hoogste van Europa.

Lángos eten in Budapest

Geschiedenis van lángos

De meningen over de oorsprong van lángos lopen uiteen. Sommigen menen dat het in de Hongaarse keuken werd geïntroduceerd tijdens de Turkse bezetting, terwijl anderen een Romeinse oorsprong vermoeden. Kan allemaal. Met een roerige geschiedenis van bezettingen kent de keuken van Hongarije veel vreemde invloeden.

Dat frituren is trouwens niet Turks cq. Romeins. Oorspronkelijk was lángos meer een pizza of flammkuchen: superkort gebakken in een houtoven die na het opstoken nog te heet was om er brood in te bereiden. Het frituren is een tamelijk recente innovatie uit de jaren ’50 en de huidige populariteit begon veertig jaar geleden in de jaren ’70. Vandaar misschien dat er tegenwoordig een vettig communistisch randje aan de pizza kleeft.

De volvette getto-pizza gaat in populariteit de chimney cake (kurtos kalacs) achterna en wint ook buiten Hongarije aan terrein. Hij is tegenwoordig verkrijgbaar in Oostenrijk en Tjechië en meer recent is het zelfs de plas over gezwommen naar Australië en Nieuw-Zeeland. Vet drijft.

Recept Hongaarse Lángos

Voorbereidingstijd2 uur
Bereidingstijd15 uur
Keuken: Centraal Europa, Hongarije
Trefwoord: Frituren, Frituur, Hongarije, Lángos

Ingrediënten

Bodem

 • 500 gr bloem
 • 250 ml lauwe melk
 • 1 zakje gist
 • 30 ml olie
 • 7 gr suiker
 • 100 ml lauw water
 • 7 gr zout

Topping

 • 400 gr zure room
 • 400 gr gerapste Goudse kaas
 • 8 tenen knoflook geraspt

Rest

 • frituurolie

Instructies

 • Doe de bloem in een grote kom.
 • Meng zout, gist, melk goed door de bloem.
 • Meng vervolgens de halve eetlepel olie erdoor
 • Kneed het deeg 10 minuten waarbij je steeds een eetlepel water toevoegt als het te droog is. Het mag een vrij nat deeg worden.
 • Laat in een ruime kom afgedekt circa een uur voorrijzen op een lauwwarme plek.
 • Bol op tot bolletjes van ca 150 a 200 gram. Check youtube of foodtube voor de techniek van het opbollen.
 • Laat nog minimaal een half uur rijzen tot ze in grootte verdubbeld zijn.
 • Verhit ondertussen een ruime hoeveelheid olie in een wok, frituurpan of brede pan tot 180 graden.
 • Druk en trek de lángos bodem met je handen tot een soort pizzabodem, met een diameter van 20-25 centimeter. Gebruik geen deegroller om niet alle lucht kwijt te raken. Het deeg is vrij nat, dus een beetje olie op je handen kan helpen. Hij mag onregelmatig zijn. Trek er ook een paar (kleine) gaten in, zodat de olie tijdens het frituren er doorheen kan.
 • Laat de bodem in de olie zakken, waarbij je ervoor zorgt dat hij niet dubbelvouwt op verkreukeld. Hij moet een enigszins ronde vorm behouden.
 • Draai regelmatige, en zorg dat elke kant ongeveer 5 minuten frituurt tot goudbruin.
 • Rasp de knoflooktenen en meng ze dat met wat water en een beetje zout naar smaak tot een nat papje.
 • Laat de lángos kort uitlekken op keukenpapier, bestrooi met wat extra zout, bestrijk met het knoflookpapje en beleg vervolgens met een klodder zure room ruime hoeveelheid geraspte kaas.

Notities

Enkele bekende lángos variaties:
 • paddenstoelen
 • met schapenkaas
 • met worst
 • maïs
 • cottage cheese
 • jam
 • poedersuiker
 • gevuld met merg
 • gevuld met worst
 • gevuld met ham-champignon-kaas
 1. 8
  Frida Horlings

  Getto-pizza??? Omg , bijzondere woordkeuze.
  Je kan ze met allerlei garnituur eten.
  Klassiek eet je het met Creme fraiche en Geraspte witte/feta kaas. Maar kan prima met verse knoflook saus, Nutella, gestoofde zuurkool, Hongaarse worst en Jam eten. Op zondag te verkrijgen in Amsterdam bij Chimneys cake house.

 2. 12
  Derk

  Hebben jullie ook de Kürtőskalács geprobeerd? Zo lekker. Net als de Langos echt Hongaars al zie je ze ook in Tjechie. Je kunt ze zelf ook maken boven een kampvuur of een grote bbq

Geef een reactie