Haast je: ‘nduja is nu te koop bij de Xenos

Haast je: ‘nduja is nu te koop bij de Xenos


‘Nduja. We hebben er hier ter plaatse vaker over verhaald. Het is de gedroogde smeerworst uit de krochten van de hel. Een foodhype zelfs. Hij komt uit Calabrië, Italië en is hier en daar te koop bij gespecialiseerde (online) delicatessewinkels. En sinds kort dus ook bij…. de Xenos.

Wat is ‘nduja?

Hoe zat het ook alweer? Gedroogd én toch smeerbaar? Een tegen intuïtieve combinatie die toch mogelijk is door het gebruik van achterlijk grote hoeveelheid vet.

‘Nduja [un-dóe-zja] is een bijzonder pittige, smeerbare varkensworst uit de regio Calabrië in Zuid-Italië. Het is het broertje van de sobrassada van de Balearen in Spanje. Hij zou in de 13e eeuw door de Angevins in Italië geïntroduceerd zijn.

‘Nduja wordt traditioneel gemaakt met kopvlees, afsnijdsels, veel rugvet en geroosterde Calabrische chilipepers, die ‘nduja zijn karakteristieke hete smaak geven. De ingrediënten worden gemalen, gemengd en vervolgens in een darm gestopt in een wijde darm zoals een zakeind of dikke darm, gerijpt en gerookt. Het wordt verkocht in potten of als dikke plakken smeerworst.

Zelf ‘nduja maken?

Zelf ‘nduja maken is helemaal niet zo moeilijk. Een variant op het recept staat in de Worstbijbel ook hier op wateetons.com heeft Meneer Wateetons een recept staan. Toch een beetje lastig? Verdiep je eerst in het worst maken met een van de cursussen van Meneer Wateetons.

Worstbijbel wateetons

Lees de worstbijbel

Over charcuterie - Meneer Wateetons

Lees Over Charcuterie

Online workshop worst maken

Volg een online workshop

cursus-vlees-bereiden 400x400

3 daagse cursus

‘Nduja kopen? Het ligt nu bij de Xenos.

Ben je benieuwd naar ‘nduja, maar vind je het zelf maken een beetje veel gedoe? Er zijn een paar opties:

  • Verschillende online delicatessezaken bieden het aan.
  • Schaf de Nederlandse huisgemaakte ‘nduja aan van meneers vrienden (en ex-leerlingen) van Het Onlander varken aan. Goed gehouden varkens en goed gemaakte ‘nduja.
  • Nieuw: begin mei 2021 vonden we zowaar ‘nduja bij de Xenos! Gekocht, geproefd en -na de aanschaf van een nieuwe slokdarm- goed bevonden. 42% vet, 30% varkensvlees en een whopping 25% chili. Het is nooit zeker hoe lang producten daar beschikbaar zijn, dus haast je en sla groot in.
  1. 3
    Filmpje: 'nduja in de dikke | Wateetons

    […] Begin mei 2021 vonden we zowaar ‘nduja bij de Xenos! Gekocht, geproefd en -na de aanschaf van een nieuwe slokdarm- goed bevonden. 42% vet, 30% varkensvlees en een whopping 25% chili. Het is nooit zeker hoe lang producten daar beschikbaar zijn, dus haast je en sla groot in. […]

Geef een reactie