Kornetbief recept

Kornetbief recept


Een blikje, met zo’n fascinerende sleutel eraan waarmee je het glanzend deksel kon open rollen. Erin, onder een laagje -ieeww- gestold wit vet: ‘kornètbief’. Met een klemtoon op de tweede lettergreep. Wat inmiddels mag van de Van Dale. De inhoud ging eigenlijk altijd door de macaroni of aanverwant klemtoonloos eenpansgerecht. Ik geloof niet dat ik ooit een plakje kornetbief at. Een beetje rul voelde het op de tong, met een nondescripte vleessmaak. Een soort spam van de lage landen. Ook zo’n heerlijkheid.

Raar product eigenlijk. ‘Kornètbief’ is natuurlijk corned beef, beef die gecorned is met korrels (‘corns’) zout. Het is een pekelvlees dus. Heel geen gehakt, heel geen blik. Niemand zal vragen of je de Zwitserse kaas of ketchup kunt doorgeven bij het aanblik van de door nitriet en nitraat mooi rood gekleurde plakken. Hoe de inhoud van het blikje ooit ook corned beef is gaan heten is mij een raadsel. Vooruit, het is allebei rundvlees en allebei bevat het zout. Maar voor een hamburger geldt dat ook. Nu ik erover nadenk. ‘Corned burger’. Misschien nog niet zo’n slecht idee.

Enfin. Twee aparte producten dus. Allebei met hun eigen waarde. Hoe je pekelvlees maakt moet je maar lezen in Over Charcuterie. Daarin staat ook een waanzinnig crossover recept voor corned beef dat een beetje tussen de blik- en traditionele variant in zit. Met de complimenten van Slagerij de Wit. Het recept voor de echte macaroni blikkornetbief van vroegah ontbreekt echter. Gelukkig lezen we vleesmagazine. Daar staat nu, online, een recept voor deze variant van slagerij Ter Weele. Handgeschreven door opa en speciaal voor jullie overgetypt. Alleen het blikje moet je er zelf bij bedenken.

Cornedbeef van Ter Weele

Ingrediënten

 • 1 kg mager rundvlees
 • 25 gram colorozozout
 • 3 gram peper
 • 1 gram foelie
 • 1 gram lavaswortel
 • 15 gram gelatinepoeder
 • 0,33 liter runderbouillon

Instructies

 • Snij het magere rundvlees klein
 • Zout het vlees met colorozozout
 • Voeg de bouillon toe en gaar 1,5 uur in de snelkookpan
 • Breng op smaak met de smaakmakers
 • Roer de gelatinepoeder erdoor, goed mengen
 • Stort het vlees in een vorm en laat afkoelen

Notities

In plaats van een snelkookpan kun je het vlees ook een uur of zes-acht in de slowcooker of op een petroleumstelletje zetten. 
Lavaswortel is een smaakversterker. Als je het niet kunt vinden kun je het weglaten, of vervangen door een beetje maggi, miso of vetsin.

Meer weten over zelf vleeswaren maken? Lees Over Charcuterie

“Meneer Wateetons, een eigengereide, bebaarde slagersjongen met oog voor de camera, lokt ons met zijn precieze recepten voor charcuterie, worst en paté. We willen bijna ons dagelijks leven opgeven om met hem pancetta met drop te gaan maken”.
– Delicious
Lees meer….

 1. 2
  Paulus

  Ik heb altijd gedacht dat “corned” iets met “corner”, hoek dus, van doen had.
  Het betekent dus “gehoekt vlees”, dacht ik. En dat klopt ook wel, want het zit altijd in een rechthoekig blik. Maar to corn betekent inderdaad pekelen, lees ik net in m’n Van Dale. Nooit geweten.
  Overigens, ik at het altijd op m’n brood, met wat mayonaise erop. Van warme bereiding hoor ik nu ook pas voor het eerst.

 2. 3
  Henk

  In de VS is ‘corned beef’ gepekelde, en veelal gerookte, puntborst – een beetje als pastrami, maar dan zonder de specifieke kruiden…

 3. 4
  Vis Roker

  Wij aten dit vroeger ook als vlees bij de warme maaltijd , of een stuk zult uit zo’n blikkie , dat was die goeie ouwe tijd , weinig geld thuis in een gezin met 4 kinderen waar alleen mijn vader werkte , en moeder altijd thuis was, de tijden zijn veranderd en we weten van gekkigheid niet wat we moeten eten , 1 keer in de maand biefstuk en s’zondags olienoten pellen inplaats van chips

 4. 5
  Wijnanda Willemsen

  Cornètbief, lievelings van moeder om ons kinderen voor op pad te sturen, we kregen het mee in dunne plaatjes (voor op de boterham) die onherroepelijk braken. Smac, de barbieroze macaroniklassieker uit blik, kwam pas in het studentenhuis en werd later favoriet bij de dochter: macaroni met kaas en smac. Sweet memories!

 5. 6
  Ingrid Linsen

  Precies kornètbief. Heel herkenbaar en het was altijd strijd met mijn broer en zus wie het open mocht maken met het magische sleuteltje

 6. 7
  Jeroen Huisman

  Slagerij Ter Weele is een begrip hier in de omgeving als je het hebt over goed vlees. Kom er zo af en toe. Wist niet dat ze dit maakten.
  Corned beef doet me denken aan toen ik klein was. Indertijd hadden we ook Smac en boterhamworst uit blik. Dat laatste eet ik trouwens nog steeds!

 7. 8
  Saskia Saskia

  Cornedbeef is voor mij evenredig aan camping. Samen met Smag. En inderdaad vooraan staan om het blikje te mogen openen. We hebben heel wat jaren op de camping gestaan. Mijn ouders waren vindingrijk. Maar het kramperen van toen lijkt totaal niet op het “luxe’ kamperen van nu.

Geef een reactie