Mangelicahammen en blauwschimmelkaasworst uit Friesland

Mangelicahammen en blauwschimmelkaasworst uit Friesland


Zo'n klimaatkast wil meneer ook welworst makencoppa

Aan de rand van Akkrum  (met 3310 inwoners is welbeschouwd álles aan de rand) staat de worstmakerij van Henk Spijkerman. Een paar honderd meter verderop groot geworden in de slagerij van zijn vader, besloot hij als jonge slager voorbij de horizon van de Friese droge worst te kijken. Zes jaar later hangen de Livar- en Mangelicahammen te drogen naast de eigengemaakte coppa, pancetta en lardo. En hij maakt niet langer één maar maar liefst 32 soorten droge worst, waaronder lamsworst, runderfuet, varkensworsten met blauwschimmelkaas, truffel, Madame Jeannette peper en juttersbitter. En de klassieke Friese natuurlijk, de basis. Gewoon op een bedrijventerrein in Friesland, maar net zo mooi en ambachtelijk gemaakt als in de Spaanse bergen. Meneer kreeg een rondleiding, mocht proeven en vooral eindeloos over worst ouwehoeren met een collega vakidioot. Geïnspireerd reed hij weer naar huis, met een zak vol worst (die waren toch aangesneden, dus wat moet je anders), een nieuwe startercultuur en het worstvirus weer stevig kloppend in de lendenen.

Slagerij Spijkerman
Kleef 9, 8491 BX Akkrum
webshop: www.frieseworst.nl
twitter: @henkspijker
Instagram: @henkspijker

+Er zijn nog geen reacties

Laat jouw reactie achter

Geef een reactie